Toegankelijkheid

Skip to main content
Foto het postkantoor

Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel

Waarden van Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel:

  • Fijn wonen met goede voorzieningen, goede bereikbaarheid en dorpse sfeer.
  • Saamhorigheid en oog voor elkaar, eigen evenementen en gebruiken.
  • Wijken met groen en water, groene dorpsranden met paden.
  • Kenmerkende lintbebouwing en stolpen (van P.J. Jongstraat tot Hoofdstraat), overhaal en molen.
  • Aanwezigheid stations.

Fragment Waardenkaart Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel

Koers en kansen voor dit gebied

Wonen met voldoende groen en water

Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel vormen samen een groot gebied waar het wonen en alle voorzieningen die daarbij horen centraal staan. De drie kernen zijn ten opzichte van het verleden fors in omvang gegroeid. Water en groen zorgen voor afwisseling en geleding in de woonwijken en buurten. Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid, als plek om te ontmoeten, te spelen of te bewegen en voor voldoende beschikbaarheid en opvang van water. Ook zijn groen en water belangrijk voor verkoeling in periodes met hitte en voor de rijkdom aan planten en dieren.

Voor de toekomst willen we daarom voldoende groen en water behouden. We hanteren een richtlijn dat binnen een afstand van 300 meter tot woningen groen aanwezig is. Dit is gebruiksgroen dat belangrijk is voor spelen, bewegen of ontmoeten. We houden contact met buurten om te weten waar in een buurt of wijk behoefte aan is. Het watersysteem laten we intact. Als er wel aanpassingen zijn zorgen we er voor dat water dat moet verdwijnen op korte afstand wordt gecompenseerd.

Het aaneengesloten groen langs de noord- en zuidrand van de dorpen zien we als belangrijk groen. Belangrijk voor bewoners maar ook voor de natuur. Hier stimuleren we de biodiversiteit In samenhang met het onderzoek naar de verbetering van de Noord-Zuidverkeersverbindingen kijken we ook hoe we in de Noord-Zuid richting een plek aan groen kunnen geven. Dit kan bijvoorbeeld door bomenlanen met kruidenrijke bermen.

Woningbouw bij iedere kern

Toekomstige woningbouw kan in Stede Broec nog beperkt plaatsvinden binnen de zone tussen de Westfrisiaweg en N505. Onder “Aantrekkelijke en compact centrum” en “Comfortabel en goed benutte stationsomgeving” gaan we in op de mogelijkheden in het centrum van Stede Broec, nabij het station. Daarnaast willen we verspreid over de drie kernen Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel ruimte bieden. Dit kan bijvoorbeeld op plekken waar bedrijven hun functie verliezen. We houden daarbij vast aan het uitgangspunt woongebieden met voldoende groen en water.

Aantrekkelijk en compact centrum

Het belangrijkste centrum van Stede Broec is de omgeving van winkelcentrum Streekhof. De inrichting van dit gebied kan nog beter; aantrekkelijker en levendiger. Belangrijk is dat de wandelende bezoekers, bewoners en voorzieningen centraal staan. Er is ruimte voor meer groen en extra woningen en bedrijven.

We houden in de gaten of in de tijd van internetaankopen ook overcapaciteit ontstaat. Als winkels structureel leeg komen te staan is het goed om het winkelgebied compacter te maken en de openvallende plekken te gebruiken voor bijvoorbeeld wonen.

Comfortabele en goed benutte stationsomgeving

In Stede Broec valt de omgeving van het belangrijkste station samen met het winkelhart. Mooier kan het niet. De omgeving van het station willen we zo comfortabel mogelijk inrichten en zo goed mogelijk gebruiken. Goede stallingsmogelijkheden voor de fiets, voldoende parkeergelegenheid en veilige overstapplekken voor aansluitend vervoer zijn daarbij onmisbaar. Dit alles maakt het gebruik van de trein aantrekkelijk.

Bebouwing in de directe omgeving van het station kan dichter en hoger dan in andere delen van Stede Broec. Daarbij willen we wel genoeg groen houden. In sommige gevallen kan dat betekenen dat we ook groene daken of gevels toe gaan passen. Nieuwe gebouwen zijn nadrukkelijk niet alleen voor wonen bedoeld maar ook voor bedrijven of voorzieningen. Met deze menging van functies benutten we het spoor verspreid over de dag.  

Sportlandschap

Stede Broec zet in op het samenbrengen van verschillende sportvoorzieningen en mogelijkheden om te bewegen in het sportlandschap. Dit is een gebied in ontwikkeling. Geleidelijk zullen meer op beweging gerichte voorzieningen een plek vinden op de locatie. Dit maakt het voor verenigingen mogelijk om meer samen te werken en/of samen evenementen te organiseren. Naast sport is ook ruimte voor andere functies en invullingen. Zo behoort een parkachtige invulling van de noordwestelijke hoek tot de mogelijkheden. 

Duurzame opwek van energie

Aan de zuidoostkant van Stede Broec, op de overgang naar de gemeente Enkhuizen ligt een zoekgebied van de Regionale Energie Strategie (RES). In dit gebied liggen kansen voor de opwekking van zonne-energie. Hierbij gelden voorwaarden zoals:

  • De manier waarop een opstelling van zonnepanelen vorm krijgt;
  • De manier waarop omwonenden worden betrokken.

We proberen zo veel mogelijk functies te combineren zodat we de ruimte zo goed mogelijk gebruiken. Op die manier kan een zonneveld bijvoorbeeld gecombineerd worden met mogelijkheden om te wandelen.

Zuidwestkant Stede Broec

Aan de zuidwestkant van Stede Broec ligt een zoekgebied voor duurzame opwek van energie. Het zoekgebied ligt voor het grootste gedeelte in Drechterland en voor een klein deel in Stede Broec. Samen met de buurgemeente kijken we hier naar mogelijkheden voor duurzame opwekking van energie. Daarnaast wordt in deze omgeving gekeken wat er nodig is om verkeer in de Noord Zuid richting goed af te wikkelen.

Comfortabele en veilige doorfietsverbinding

Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland werken samen met de regio West-Friesland en de provincie Noord-Holland aan een doorfietsroute van Enkhuizen naar Hoorn. Zo’n route verbindt de grote steden en woonplaatsen met elkaar. Door de route zo goed mogelijk voor de fiets in te richten stimuleren we de mensen om fietsend naar werk, school of voorzieningen te gaan. Het oude bebouwingslint van J.P. Jongstraat, Zesstedenweg en Hoofdstraat in Stede Broec maakt onderdeel uit van deze doorfietsroute. Met de keuze voor de fiets als belangrijkste gebruiker wordt tegelijkertijd gewerkt aan de algemene verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid.

Specifieke opgaven vanwege klimaatverandering in het gebied Lutjebroek, Grootebroek, Bovenkarspel

  • Aandachtsgebied hittestress voor de bedrijventerreinen en in iets mindere mate het overige bebouwde gebied;
  • Kans op wateroverlast bij zware regenval verspreid over het gebied en in het bijzonder rond de Streekhof.

Fragment visiekaart Lutjebroek, Grootebroek, Bovenkarspel