Wonen en samenleven
Over wonen, voorzieningen, ontmoeten
- We werken naar een compleet, duurzaam en betaalbaar aanbod van verschillende soorten woningen. We doen dat om te voorzien in vraag naar woningen voor iedereen voor nu en later.
- Binnen buurten zorgen we voor afwisseling van woningtypen en menging van doelgroepen. Er is ruimte voor allerlei soorten woningen. Voorbeelden zijn mengen van koop en huur, knarrenhoven en woningen voor bijzondere doelgroepen.
- We besteden bijzondere aandacht aan starters, ouderen en mensen met behoefte aan zorg of ondersteuning. Dit betekent onder meer dat we woningen zo willen bouwen of verbouwen dat je er kan blijven wonen als je ouder wordt of meer zorg nodig hebt. Zo’n woning noemen we levensloopbestendig.
- We zorgen voor goede omstandigheden om de voorzieningen in kernen te behouden. We willen graag dat er voldoende voorzieningen zijn die passen bij de grootte van de kern. En dat voorzieningen zo goed mogelijk bereikbaar zijn.
- We werken aan afwisselende, leefbare, groene en duurzame woonwijken, dorpen en stad.
- We zorgen voor ontmoetingsmogelijkheden in binnenstad, dorpskernen en woonwijken, voor kinderen, jongeren en ouderen.
- We vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk gelijke kansen zijn voor iedereen. Een goede toegankelijkheid van voorzieningen is een voorwaarde voor onze inwoners om mee te kunnen doen en verbonden te zijn met anderen.
- Bijzondere aandacht gaat uit naar de leefbaarheid van de binnenstad, dorpen, wijken en het platteland.
Hoe gaan we te werk?
- We werken mee aan woningbouw passend bij de maat en schaal van de dorpen en de stad en met behoud van de karakteristieke waarden.
- We houden bij hoe de vraag naar woningen zich ontwikkelt.
- In de gemeenten zoeken we op basis van behoefte waar we nog kunnen bouwen.
- Bouwen binnen het bestaande bebouwde gebied gaat voor uitbreiding tenzij het om waardevolle groengebieden gaat.
- We bouwen met voorkeur rond een knooppunt van openbaar vervoer, daar waar een centrum met voorzieningen is of in de buurt van een station. In een fietsafstand van 10 minuten zijn mensen goed te verleiden om de fiets te nemen in plaats van de auto. Rond stations zorgen we voor afwisseling met andere functies zoals kantoren of voorzieningen. Zo benutten we de bereikbaarheid via het spoor op zijn best.
- Daar waar een scheefgroei is ontstaan in de samenstelling van de woningvoorraad, sturen we door bouw of verbouw op verbetering. Zo zijn er in de woningvoorraad van Drechterland te weinig woningen in de sociale huur en betaalbare koop.
- We onderzoeken of en waar er in onze gemeenten ruimte is voor nieuwe manieren waarop wonen en zorgen voor elkaar makkelijker wordt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van meergeneratiewoningen. Dit zijn woningen waar mensen met een sterke onderlinge band voor elkaar zorgen en op een erf samenwonen.
- Bij de groei van kernen door woningbouw letten we op dat voorzieningen zoals onderwijs, kinderopvang, ontmoetingsplekken, zorg en groen meegroeien.
- We geven hulp bij het oplossen van specifieke tekorten aan ontmoetingsplekken die in de participatie naar voren zijn gekomen. Voorbeelden zijn het gebrek aan een goed toegankelijk sociaal cultureel centrum in Hoogkarspel en een ontmoetingsplek voor jongeren in Enkhuizen.
Hoe kijken we naar plannen/initiatieven op het gebied van wonen en samenleving?
Minimale eisen voor uw plan vanuit wonen en samenleving
- Het plan omvat alleen soorten woningen waar vraag naar is.
- Het plan vormt geen belemmering om de openbare ruimte te gebruiken of om openbare gebouwen te bereiken of binnen te gaan.
- Het plan doet geen afbreuk aan de leefbaarheid van dorpen, wijken of de stad.
Wanneer levert uw plan meerwaarde voor wonen en samenleving (bij 'Stap voor stap werken aan uw plan' leggen we uit welke rol meerwaarde speelt bij beoordeling van plannen)?
Als uw plan voldoet aan een of meer van de volgende regels:
- Het plan omvat woningen waaraan veel behoefte is in een aandeel boven de richtlijnen die de regio aanhoudt. Dat kan bijvoorbeeld gaan over woningen in de sociale huur, betaalbare of goedkope koopwoningen. Of om woningen die geschikt zijn voor ouderen of mensen die zorg nodig hebben.
- Het plan besteedt extra aandacht aan ontmoeten en zorg voor elkaar.
- Het plan is een verbetering voor het aanbod aan voorzieningen en draagt bij aan de balans tussen het aantal woningen en het voorzieningenniveau.