Stap voor stap naar een omgevingsvisie
Tweede versie van de omgevingsvisie
Deze tweede versie van de omgevingsvisie leggen we graag aan u voor. Dit heet officieel de ontwerp omgevingsvisie. We laten u zien wat we willen en móeten bereiken: ons toekomstbeeld op hoofdlijnen. En we geven u een beeld van bestaande waarden die we willen behouden en/of versterken. De waarden en het toekomstbeeld met doelen en ambities hebben we gehaald uit de Bouwstenen. Daar hebben veel inwoners en ondernemers in 2021 input voor geleverd. En we hebben deze in 2023 opgefrist én doorgenomen met bestuurders, regionale partners en medewerkers. In februari 2024 kon iedereen de eerste versie van de omgevingsvisie bekijken en daarop reageren. We hadden gesprekken op straat en op inloopbijeenkomsten met inwoners, met onze ketenpartners en met belangenorganisaties.
Alle inbreng hielp ons om de ontwerp omgevingsvisie te maken. Naast het toekomstbeeld en de waarden gaat deze ontwerp omgevingsvisie ook over de koers en kansen per gebied. En is de omgevingsvisie belangrijk voor het afwegen van plannen van ondernemers, organisaties en inwoners. Kijk bij ‘Stap voor stap werken aan uw plan’ hoe dat in zijn werk gaat.
Toekomstbeeld
Ons toekomstbeeld werkten we uit in zes thema’s. Bij elk thema laten we zien wat onze doelen zijn en hoe we die willen bereiken. Al deze doelen zijn gericht op een gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgeving. We gaan in op de acties van de gemeenten en geven aan hoe u als bewoner, organisatie of ondernemer kan bijdragen.
Bestaande waarden
Onze waarden werkten we uit in een waardenkaart. In de Bouwstenen is al veel over deze waarden gezegd. Nu staan ze op een kaart en laten we de waarden en beelden zien per gebied. Het gaat om veel verschillende waarden: waarden van ons landschap, stad en dorpen maar ook waarden op het gebied van samenleven, werk of recreatie. Al deze waarden zijn belangrijk als we plannen maken.
Koers en kansen per gebied
Onze visie werkten we uit in een visiekaart. Die kaart behandelen we net als de waarden per gebied. We geven aan welke functies in een gebied kunnen groeien en welke voorwaarden we daar belangrijk bij vinden. Voor het landelijke gebied gaat dat bijvoorbeeld over landbouw, natuur en recreatie. En bij de kernen gaat dat vaak over woningbouw en voorzieningen.
Programma's
Een omgevingsvisie is een visie op hoofdlijnen. Op sommige punten willen we ideeën preciezer of meer concreet uitwerken. Het uitwerken van plannen die ontstaan vanuit de omgevingsvisie doen we in omgevingsprogramma’s. Zo’n programma geeft een verdieping van de visie en is meer op uitvoering gericht. Kijk op de visiekaart en bij ‘Geldigheid en uitvoering’ welke programma’s de gemeenten willen oppakken.