Geldigheid en uitvoering
Geldigheid
Onze visie geeft aan wat wij willen in onze gemeente. Waar we aan gaan werken en wat we willen behouden. Voor inwoners, ondernemers en organisaties is de Omgevingsvisie belangrijk als ze een plan hebben dat niet in het omgevingsplan past. Kijk bij 'Stap voor stap werken aan uw plan’ hoe dat er uit ziet.
Er zit geen einddatum op de Omgevingsvisie. Wij houden onze Omgevingsvisie actueel en compleet. Vanaf de vaststelling van deze visie kijken we op vaste momenten of er aanleiding is om de visie te verscherpen. En hoe ver we gekomen zijn met de doelen die we in deze Omgevingsvisie beschrijven. Dit doen we twee jaar na vaststelling en daarna vierjaarlijks. Zo houden we de vinger aan de pols.
Uitwerking in programma’s
Onze Omgevingsvisie beschrijft het beleid op hoofdlijnen. Er is een toekomstbeeld in opgenomen dat is uitgewerkt voor zes thema’s. Ook zijn waarden en koers voor verschillende gebieden omschreven. Soms vraagt een thema of een gebied om nadere uitwerking. Voor dat doel gebruiken we programma’s zoals de Omgevingswet die omschrijft. Ook zijn er al voordat de Omgevingswet ging gelden beleidsstukken gemaakt in lijn met de Omgevingsvisie. Ze zijn meer in detail en meer gericht op uitvoering. Deze merken we aan als bestaande programma’s onder de Omgevingswet die blijven gelden.
Nieuwe programma’s die we van plan zijn op te stellen zijn:
- programma Hoogkarspel;
- programma uitbreiding Venhuizen;
- programma Enkhuizen binnenstad e.o.;
- programma wonen;
- programma landelijk gebied;
- programma externe veiligheid.
Verdeling van kosten
Wij zijn volgens de wet verplicht om kosten voor werkzaamheden of maatregelen waar initiatiefnemers voordeel van hebben in rekening te brengen. Dit gold onder de Wet ruimtelijke ordening maar ook onder de Omgevingswet die vanaf 1 januari 2024 in werking is.
Als wij eigenaar zijn van grond waarop wordt gebouwd, is dat makkelijk. Wij berekenen dan de kosten door in de verkoopprijs van de kavels. Als wij geen eigenaar zijn van de grond? Dan kunnen wij vooraf een overeenkomst met de eigenaar sluiten. In deze overeenkomst staat welke kosten we in rekening brengen. Als het niet mogelijk is om vooraf afspraken te maken? Dan moeten wij de kosten op een andere manier in rekening brengen. Dit kan in het omgevingsplan. Het omgevingsplan is de vervanger van het bestemmingsplan. Of het kan in een omgevingsvergunning.
In de Omgevingswet geldt het volgende:
De gemeente kijkt eerst of zij een overeenkomst kan afsluiten met de initiatiefnemer
In de Omgevingswet staan de activiteiten waarvoor we kosten in rekening moeten brengen. Ook geeft de Omgevingswet aan welke soorten kosten in rekening worden gebracht.
De gemeente zorgt dat ze de kosten betaald krijgt via het omgevingsplan of de omgevingsvergunning
Als vooraf geen overeenkomst kan worden afgesloten? Dan verhalen wij de kosten via het omgevingsplan of de omgevingsvergunning. Dit laatste geldt voor plannen die niet in het omgevingsplan passen. Voor het veilig stellen van de ontvangst van de kosten wordt een besluit genomen. In juridische woorden heet dit een beschikking bestuursrechtelijke geldschuld.
In de Omgevingswet zijn er twee manieren om de kosten terug te halen als er geen overeenkomst is.
- Voor een concrete gebiedsontwikkeling met tijdvak kan in een omgevingsplan of omgevingsvergunning het verhalen van kosten worden geregeld; en
- Voor organische gebiedsontwikkeling zonder tijdvak kan in het omgevingsplan het verhalen van kosten worden geregeld.
De keuze voor een systeem is afhankelijk van het type gebiedsontwikkeling en is afhankelijk van het ‘tijdvak’.
Bijdrage aan de ontwikkeling van een wijdere omgeving dan het plangebied
Financiële bijdrage aan ontwikkelingen van een gebied
Naast het hiervoor genoemde verplicht in rekening brengen van kosten zijn er in de Omgevingswet nog meer mogelijkheden. We kunnen ook een geldelijke bijdrage vragen voor ontwikkelingen/voorzieningen in een ander gebied dan het te ontwikkelen gebied zelf. Het gaat hier om bijdragen aan bijvoorbeeld de aanleg van een park of een weg, waar toekomstige gebruikers van het te ontwikkelen gebied ook voordeel van hebben. Het vragen van een geldelijke bijdrage kan via een vooraf af te sluiten contract of via het omgevingsplan. In het laatste geval dient voor deze ontwikkelopgave door de gemeente een onderbouwing te worden opgesteld in het zogenaamde ‘programma kostenverhaal en financiële bijdragen’’.