Duurzaamheid, natuur en recreatie
Over energie, natuur , rijkdom aan planten- en diersoorten (biodiversiteit) en recreatie
- We leveren onze bijdrage aan de doelen op het gebied van energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie. We maakten daarover afspraken in onze regio West-Friesland. Dit krijgt vorm door:
- De omslag naar duurzame energie in dorpen en wijken (energietransitie bebouwde omgeving).
- De omslag naar duurzame energie bij bedrijven en in het verkeer (verduurzaming gebouwen, bedrijvigheid en verkeer).
- Invulling van de Regionale Energie Strategie in het buitengebied.
- We werken aan een patroon van bomen, bermen en andere groenvoorzieningen dat stevig is en ruimte geeft aan veel planten- en diersoorten. Dat noemen we biodiversiteit.
- We behouden patronen van vaarten, bermen en ander waardevol water en groen in het buitengebied. Ook behouden we de biodiversiteit in de kernen en langs randen van onze kernen.
- In de regio is een groot tekort aan mogelijkheden om te recreëren. We verbeteren daarom waar mogelijk de gelegenheid voor het wandelen, fietsen en varen. We ondersteunen initiatieven die een verrijking zijn op dit gebied. We zorgen voor voldoende voorzieningen en toegankelijkheid in en bij recreatiegebieden. Bijvoorbeeld in de vorm van voldoende parkeerplaatsen.
- We zijn terughoudend in het toestaan van nieuwe recreatiewoningen. Permanent wonen gaat vanwege de grote woningbehoefte voor recreatief wonen.
- We stimuleren duurzame en vernieuwende bedrijven. Dat kan gaan om bedrijven waarin aandacht is voor grondstoffen en het voorkomen van afval (circulaire bedrijven). Ook kan het gaan om bedrijven die evenveel energie opwekken als gebruiken. Of om bedrijven die zich richten op het sterker maken van de natuur (natuurinclusieve bedrijven).
Hoe gaan we te werk?
- We gaan met bewoners in de wijk aan de slag om een Wijk-uitvoeringsplan op te stellen voor het duurzaam maken van de woningen. Wijk voor wijk maken we de gemeente energieneutraal.
- We verduurzamen onze eigen gebouwen.
- We adviseren en stimuleren eigenaren van woningen om hun huizen te isoleren via het Nationaal Isolatie Programma.
- Als voldaan wordt aan een aantal belangrijke voorwaarden verlenen we vergunning aan partijen die een plan hebben voor de grootschalige opwek van energie met zonnepanelen of windturbines. Dit doen we om te voldoen aan de doelstellingen van de Regionale Energiestrategie.
- We onderzoeken hoe we de hoeveelheid restafval in onze gemeenten kunnen verminderen.
- We verduurzamen samen met onze buurgemeenten en provincie ons verkeer en vervoer.
- We helpen onze ondernemers om te verduurzamen via het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland en door bedrijven samen te brengen die gebruik kunnen maken van elkaars warmte of koelte.
- Samen met de provincie geven we subsidie voor een scan en advies om het energieverbruik te verminderen (onder de naam Slimme energiesprong).
- We zorgen dat bedrijven in de landbouw onder voorwaarden kleine windturbines en zonneweides kunnen oprichten binnen het vlak waarin ze mogen bouwen volgens het omgevingsplan.
- We onderzoeken de mogelijkheid om ondernemers in de landbouw te ondersteunen bij het inzaaien van kruidenrijke zaadmengsels op hun weilanden.
- We staan positief tegenover agrarische ondernemers die lokaal gekweekte of lokaal gemaakte producten verkopen. Dit draagt bij aan het beperken van transport en opslag.
- We onderzoeken samen met het bedrijfsleven de mogelijkheden voor geothermie.
Hoe kijken we naar plannen/initiatieven op het gebied van duurzaamheid, natuur en recreatie?
Minimale eisen voor uw plan vanuit duurzaamheid, natuur en recreatie
- Het plan voldoet aan de wetten en regels die gelden voor de besparing en gebruik van energie en uitstoot van CO2.
- Het plan past door planning, bedrijfsvoering, opslag van duurzame energie of energiebesparing bij de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.
- Het plan draagt bij aan het behoud van de natuurwaarden.
Wanneer levert uw plan meerwaarde voor duurzaamheid, natuur en recreatie? (Bij 'Stap voor stap werken aan uw plan' leggen we uit welke rol meerwaarde speelt bij beoordeling van plannen.)
Als uw plan voldoet aan een of meer van de volgende regels:
- In het plan wordt meer energie bespaard of duurzaam opgewekt dan volgens geldende wetten en regels verplicht is.
- Het plan ontlast het elektriciteitsnetwerk.
- Het plan besteedt extra aandacht aan een zorgvuldig gebruik van grondstoffen, hergebruik van grond- of reststoffen en beperken van restafval.
- Het plan levert een positieve bijdrage aan de rijkdom aan planten en dieren en/of draagt aantoonbaar bij aan ontwikkeling van natuur.