Toegankelijkheid

Skip to main content

Stap voor stap werken aan uw plan

Dit hoofdstuk is van toepassing na vaststelling van de omgevingsvisie door de gemeente waar uw plan of idee in ligt

Hebt u een plan of een idee dat u wilt uitvoeren in Stede Broec, Enkhuizen of Drechterland? Kijk dan of de omgevingsvisie voor u belangrijk is. En via welke stappen u verder komt met uw plan.

1. Is voor uw plan een vergunning nodig?

Kijk op de vergunningscheck of voor uw plan een vergunning nodig is. Deze check vindt u op Vergunningcheck - Omgevingsloket (overheid.nl). Hebt u een vergunning nodig ga dan door naar stap 2. Is voor uw plan geen vergunning nodig dan kunt u volstaan met een melding of direct aan de slag.

2. Past uw plan in het omgevingsplan?

Kijk of uw plan of idee past in het omgevingsplan. Dat ziet u op omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. U voert daar het adres in van uw plan en kijkt wat er geldt. Past uw plan in het omgevingsplan dan leest u in dit plan aan welke eisen u moet voldoen.

Past uw plan niet in het omgevingsplan? Ga dan naar stap 3 om uw plan goed voor te bereiden. Voor deze plannen is de omgevingsvisie van belang. 

3. Past uw plan bij de doelen uit deze omgevingsvisie?

In de omgevingsvisie staan zes thema’s met doelen. Het zijn doelen die voor iedereen belangrijk zijn om ook in de toekomst veilig en fijn te kunnen wonen, leven en ondernemen in onze gemeenten. De gemeenten bieden graag ruimte voor een plan, mits het plan een bijdrage levert aan onze doelen.

Ga na of uw plan meehelpt om een of meer van deze doelen te bereiken. Als uw plan veel bijdraagt aan onze doelen? Dan heeft het plan meer kans op goedkeuring.

Een plan moet altijd voldoen aan de minimale voorwaarden per thema. Ook moet uw plan een bepaalde meerwaarde hebben. Of met andere woorden iets opleveren voor de samenleving. Op welke thema dit is, daar kan een inwoner, organisatie of ondernemer vrij in kiezen.

Ga naar de thema’s om te zien bij welk thema welke voorwaarden gelden. En hoe u laat zien dat uw plan meerwaarde biedt.

Vanaf deze stap kunt u er ook voor kiezen om direct naar stap 6 te gaan en pas daarna de stappen 4 en 5 te doorlopen.

4. Voldoet uw plan aan wetten en regels?

In Nederland gelden regels van het Rijk, van de provincie en van het Waterschap. Deze wetten en regels gaan bijvoorbeeld over het milieu en de natuur. Een goed plan houdt rekening met alle wetten en regels die gelden. Heeft u hulp nodig om te zorgen dat uw plan binnen de wetten en regels past? Meld dit dan als u het plan aanbiedt aan de gemeente (zie stap 6).

5. Heeft u uw plan besproken met de buren en met anderen die met het plan te maken krijgen?

Uw plan heeft invloed op de omgeving; uw buren, de mensen in de straat of in uw wijk. Kijk voor wie uw plan gevolgen heeft en betrek deze mensen actief. Vertel wat u wilt. Vraag wat zij ervan vinden en waarom. Ga na of u bij de uitwerking van uw plan rekening kunt houden met hun wensen of belangen. Maak een verslag waarin u vertelt welke meningen er zijn over uw plan. En geef aan hoe u met die meningen bent omgegaan. Past u uw plan aan? Dan is dat vaak reden om nog een keer om tafel te gaan.

Meer weten over hoe u participatie kunt toepassen? Kijk op de site van uw gemeente:

6. Start een gesprek met de gemeente

De gemeente brengt uw plan naar de intaketafel. Het intaketeam vergadert regelmatig en bespreekt de plannen die binnenkomen. Het hoofddoel van de intaketafel is om te bepalen of het plan door kan gaan of kansrijk is om verder te ontwikkelen.

Als uw plan kansrijk is dan kan de gemeente u helpen om uw plan nog beter te maken. De gemeente kan bijvoorbeeld helpen omdat zij aangeeft waar het plan nog beter kan. Ze kan in beeld brengen wat wettelijke vereisten zijn. Of samen met u bepalen welke mensen u moet betrekken omdat ze belanghebbend zijn.